Aktualno
19. 4. 2022
Sestanek pridruženih partnerjev BODI SOC
več
19. 4. 2022
RASR obiskali predstavniki Primorsko-goranske županije
več
8. 4. 2022
VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING NAMENJEN IZKLJUČNO SOCIALNIM PODJETJEM
več
7. 4. 2022
PROBLEMATIKA IZOBRAŽEVANJA IN USPOSABLJANJA VOZNIKOV-STROKOVNI SIMPOZIJ
več
Arhiv>>

Regijski strokovni posvet: Spodbujanje razvoja socialnega podjetništva in zadružništva v Savinjski regiji

9. 2. 2016

V torek, 9. februarja je v Narodnem domu v Celju v organizaciji: Razvojne agencije Savinjske regije, Vlade Republike Slovenije, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Mestne občine Celje, Stičišča nevladnih organizacij Savinjske regije in Sveta za razvoj nevladnih organizacij Savinjske regije, potekal strokovni posvet z naslovom: »Spodbujanje razvoja socialnega podjetništva in zadružništva v Savinjski regiji«.

V uvodnem delu sta župan Mestne Občine Celje, Bojan Šrot in direktorica Razvojne agencije Savinjske regije, Iva Zorenč izpostavila, da je zanimanje za socialno podjetništvo v regiji veliko in na tem področju vidimo našo  priložnosti v tej finančni perspektivi. V regiji smo že v Osnutku dogovora za razvoj regiji izpostavili projekt Prehranske samooskrbe Savinjske regije, katerega osnovni koncept je socialno podjetništvo.

Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade je predstavil vladi strateški projekt spodbujanja socialnega podjetništva, zadružništva in ekonomske demokracije.

Mag. Nena Dokuzov, vodja sektorja za socialno podjetništvo, zadružništvo in ekonomsko demokracijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je predstavila Podporni programi spodbujanja socialnega podjetništva in zadružništva ter podporne programe.

Moderator, Jože Volfand iz Fit medie je  povzel, da so velika pričakovanja posveta predvsem v iskanju konkretnih rešitev in ukrepov na področju socialnega podjetništva. Nekajkrat je izpostavil in apeliral na ministrstvo, da smo pripravljeni in čakamo na obljubljene razpise, ki jih še vedno ni. Morda jih pomlad resnično prinese.

Skozi predstavitve dobrih praks na področju socialnega podjetništva in zadružništva smo spoznali, da je ključni učinek socialnega podjetništva, da omogočimo ljudem možnost zaposlitve, jih spodbujamo za delo in jim damo priložnost zaživeti normalno. Si v času nadpovprečna stopnja brezposelnosti ne želimo ravno tega?

S strani Tadeja Slapnika in mag. Nene Dokuzov je bil predstavljen osnutek Deklaracije o partnerstvu za razvoj socialne ekonomije v Savinjski regiji, ki je bil zelo dobro sprejet in bi služil kot iniciativa za vzpostavitev mreže za razvoj socialne ekonomije v Savinjski regiji.

K sodelovanju in aktivni udeležbi na posvetu so bili vabljeni vsi, ki želijo aktivno prispevati k regionalnemu razvoju v Savinjski regiji in z medsebojnim sodelovanjem zagotoviti priložnosti za nove zaposlitve, izkoristiti razvojne potenciale in vzpostaviti podporno okolje za razvoj socialne ekonomije v Savinjski regiji. Posvet je bil namenjen predstavnikom gospodarstva, zbornic in interesnih združenj, lokalnih skupnosti, državnih in lokalnih institucij, ki delujejo na področju socialnega dela in varstva, razvojnih agencij in lokalnih akcijskih skupin, socialnih podjetij in zadrug, mladinskih organizacij in mladinskih centrov, nevladnih organizacij in civilni družbi.

Po zaključku programa so pogostitev poskrbeli Društvo kmetic Ajda in Društvo vinogradnikov in kletarjev »Trta« iz Šmarja pri Jelšah.


RASR, Razvojna agencija Savinjske regije