Aktualno
19. 4. 2022
Sestanek pridruženih partnerjev BODI SOC
več
19. 4. 2022
RASR obiskali predstavniki Primorsko-goranske županije
več
8. 4. 2022
VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING NAMENJEN IZKLJUČNO SOCIALNIM PODJETJEM
več
7. 4. 2022
PROBLEMATIKA IZOBRAŽEVANJA IN USPOSABLJANJA VOZNIKOV-STROKOVNI SIMPOZIJ
več
Arhiv>>

4. razvojni dan gozdno-lesnega sektorja (Gospodarsko razstavišče, LJ)

9. 3. 2016
Predstavniki RASR so se udeležili dogodka "4. razvojni dan gozdno-lesarskega sektorja", ki je bil 9.3.2016 na Gospodarskem razstavišču v okviru obsejemskih dejavnosti sejma DOM Ljubljana 2016.

Glavni namen dogodka je bil predstaviti strokovni in širši javnosti pestrost in širino razvojnih aktivnosti v gozdno-lesni verigi ter predvsem možnosti za podjetja, da se aktivno vključujejo v domače in mednarodne razvojne projekte, preko katerih lahko uresničijo svoje razvojne načrte. Letošnji fokus razvojnega dne je bil poleg predstavitve dobrih praks vključevanja podjetij v evropske projekte Obzorja 2020 ter 7. Okvirnega programa tudi prikaz obstoječih in prihodnjih oblik sektorske in državne podpore razvoju.

Uvodne nagovore so podali Jože Prikeržnik, direktor Direktorata za lesarstvo (MGRT),  Igor Milavec, direktor GZS- Združenje lesne in pohištvene industrije, ter Igor Milek, SPIRIT Slovenija.

Predstavila so se podjetja s svojimi izkušnjami pri vključevanju v  EU razvojno-raziskovalne projekte Obzorja 2020 ali 7. Okvirnega programa:

·       Barbara Šubic, M SORA,  WINTHERWAX. H2020

·       Alojz Selišnik, Melu, ECO-SILENTWOOD, H2020

·       Iztok Bizjak, Gonzaga-Pro, FurnIT-SAVER, H2020

·       Blaž Primožič, Proform, Wallco, H2020

·       Brane Knehtl, Helios, NEXT1KOAT, 7.OP

·       Franci Sodja, Lip Bled, Hol-I-Wood PR, 7.OP

·       dr. Andreja Kutnar, UP, Innorenew COE, H2020

·       dr. Hojka Kraigher, GIS, Euforinno, 7.OP

Na okrogli mizi, ki jo je vodila dr. Jožica Gričar, so se dr. Peter Wostner, Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, dr. Miha Humar, UL BF, Oddelek za lesarstvo in Aleš Dolenc, M SORA d.d., dotaknili tematike Strategije pametne specializacije in kaj ta prinaša lesarjem, pomembnosti sodelovanja med podjetji ter RR organizacijami, interdisciplinarnim delom in o tem da je za podjetja nujno razviti lastno vizijo, strategijo ter projektne ideje. Le tako se lahko podjetje vključi v mednarodne in domače projekte ter poišče javna sredstva za udejanjanje svojih razvojnih ciljev.

Vsekakor spada gozdno-lesni sektor in les kot material med prioritete države, za sam dostop do evropskih in domačih javnih sredstev za razvoj pa se je potrebno znati povezovati in razvijati kompetence za pripravo in izvedbo dobrih projektov. Pri tem se lahko računa na pomoč podpornih organizacij v gozdno-lesnem sektorju, ki že sodelujejo v lesni mreži.