Aktualno
29. 10. 2019
Radon v stavbah - vpliv na zdravje ljudi
več
26. 10. 2019
Vabilo prijateljem oddaje Na vrtu in Dvorca Tabor
več
13. 9. 2019
Evropski teden mobilnosti 2019
Evropski teden mobilnosti 2019
več
9. 9. 2019
Študijski krožek Zdravilna moč gob – Gobe kot hrana in zdravilo
Študijski krožek Zdravilna moč gob – Gobe kot hrana in zdravilo
več
Arhiv>>

Študijski krožek Zdravilna moč gob – Gobe kot hrana in zdravilo

9. 9. 2019

Študijski krožek z imenom "Zdravilna moč gob – Gobe kot hrana in zdravilo" se je odvijal prejšnji teden na srednjeveškem gradu Podsreda. Predavatelj Janez Gorenšek je predstavil zgodovino gob, različne vrste in njihovo uporabnost.

Gobe so ena najstarejših skupin kompleksnih organizmov, evolucijsko so bližje živalim kot rastlinam. Po ocenah obstaja do dva milijona glivnih vrst, do danes je opisanih le 10 %, med katerimi najdemo 1 % užitnih vrst.

Uporabnost gob je opazna že 7.000 – 5.000 let pred našim štetjem v Severni Afriki (Alžirija), kjer so v jamah gorovja Tassili odkrili stenske poslikave, na katerih vidimo ljudi, preraščene z gobami. Gobe so bile prisotne tudi v obredih v Stari Grčiji, v Rimu, velik pomen jim pripisujejo tudi vzhodne kulture, kot je Japonska in Kitajska. Tudi Azteki, Mazateki in Maji so v novem svetu uporabljali gobe zaradi njihovih zdravilnih in psihotropnih učinkov. Kot lahko vidimo, so gobe igrale pomembno vlogo pri razvoju kultur narodov po celotnem svetu.

Gobe se lahko uvrstijo med super-hrano, saj zagotavljajo hranila, ki po navadi niso prisotna v zelenjavi, imajo drugačno aromo, so nizkokalorične, vsebujejo dobro prehrambno vrednost in izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Z njihovo pomočjo se da odpraviti določena obolenja in bolezni, iz njih lahko izdelamo tudi različne izvlečke in pripravke, ki omogočajo daljšo uporabo. Pod pripravke se štejejo različni čaji, tinkture, uprašeni suhi miceliji in ekstrakti trosnjakov ter biomase.

Za glive lahko rečemo, da so najbolj trajnostni sistem recikliranja na planetu Zemlja, saj z razkrojem organskih snovi poskrbijo, da so hranila zopet dostopna drugim/ostalim organizmom v naravi.

Po predavanju smo se družili, poskusili čaj iz gob ter domačo pripravljeno gobovo juho.