Aktualno
26. 8. 2022
Mednarodno poslovno srečanje "Connect2Slovenia"
več
19. 4. 2022
Sestanek pridruženih partnerjev BODI SOC
več
19. 4. 2022
RASR obiskali predstavniki Primorsko-goranske županije
več
8. 4. 2022
VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING NAMENJEN IZKLJUČNO SOCIALNIM PODJETJEM
več
Arhiv>>

Turizem

Turizem velja za eno izmed najhitreje rastočih gospodarskih panog, ki dosega rekordno rast z vzponom novih destinacij. Evropa še vedno ohranja svoj prednostni položaj kot najbolj obiskana turistična regija na svetu. Najpomembnejši motiv za potovanja je še vedno prostočasni turizem, hitro rastoča področja pa so kratkotrajna potovanja, mestni turizem ter zdraviliški turizem/doživetja dobrega počutja.

 Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma Slovenijo deli na štiri makro destinacije. Savinjske regija se uvršča v dve, in sicer v makro destinacijo Alpska Slovenija in Termalna Panonska Slovenija. Strategija uvaja delitev na vodilne in druge destinacije, ki se med seboj razlikujejo glede na število nočitev. V regiji se nahaja deset vodilnih destinacij, in sicer Zgornja Savinjska dolina in Rogla – Pohorje v Alpski Sloveniji in Šoštanj/Topolšica in Velenje (Šaleška dolina), Laško, Celje, Podčetrtek, Rogaška Slatina in Dobrna v termalno Panonski Sloveniji, kjer se nahaja tudi druga destinacija – Žalec.

V regiji kot destinacije tako po prepoznavnosti kot kapacitetah prevladujejo zdraviliške občine. V regiji je od 31 občin šest zdraviliških, sedem gorskih in dve mestne občine, pri čemer se v zdraviliških občinah nahaja več kot polovica vseh nastanitvenih kapacitet v regiji.

V regiji opazno rasteta obseg in kvaliteta ponudbe doživljajskih storitev turistično kulturnega in športno rekreativnega značaja ter sočasnih storitev, ki so podpora aktivnemu preživljanju oddiha in prostega časa na podeželju. Kot se za turistično regijo spodobi, se v njej vse leto vrstijo različne zanimive prireditve, med katerimi je tradicionalno Pivo in cvetje v Laškem največja turistična prireditev v Sloveniji, Pikin festival v Velenju pa največji otroški festival v Sloveniji. Razstave cvetja v Mozirskem gaju vsako leto obišče več deset tisoč ljudi.